Veerkracht vergroten volgens de route van het kind

Gepubliceerd op 27 juni 2019 om 17:19

Wanneer een kind in staat is om op een effectieve manier te reageren op tegenslagen, goed  te kunnen omgaan met onzekerheden en kunnen herstellen van vervelende gebeurtenissen is er sprake van veerkracht. Regelmatig heb ik te maken met kinderen waarbij de veerkracht minimaal is. Dat is ontzettend zonde want het beïnvloed het kind en zijn of haar ontwikkeling in negatieve zin.

 

Veerkracht is voor een deel genetisch bepaald, maar veerkracht kan ook verder aangeleerd en ontwikkeld worden. Het ontwikkelen van veerkracht kan op veel manieren waarbij ieder kind zijn eigen route, ervaringen en omstandigheden met zich meebrengt. Ondanks dat ieder kind anders is, zijn er wel een aantal factoren die vaak nuttig zijn in de coaching op het gebied van het veerkrachtiger worden van het kind. Denk hierbij aan: het hebben en onderhouden van meelevende, ondersteunende relaties binnen en buiten het gezin. Daarnaast is het vermogen om te plannen en planmatig te werken ook van grote invloed op het ontwikkelen van veerkracht. Een andere belangrijke factor is het ontwikkelen/hebben van een positief zelfbeeld en vertrouwen op eigen kunnen. Maar ook het hebben van goede communicatieve vaardigheden en het goed kunnen omgaan met heftige gevoelens en impulsen is er van belang. 

 

Vaak komen we er samen achter dat er een aantal van bovenstaande factoren minder goed ontwikkelt zijn bij het kind. Het mooie van veerkracht is dat je het goed kunt ontwikkelen. Hiervoor gebruiken we in de coaching drie krachtbronnen: IK HEB (persoonlijke en sociale steun), IK BEN (innerlijke krachten) en IK KAN (persoonlijke en probleemoplossende vaardigheden). Samen gaan we deze krachtbronnen verder ontdekken en ontwikkelen. Geheel volgens de route van het kind. 

Het veerkrachtiger worden van het kind is ontzettend van belang. In de loop van het leven worden er namelijk andere eisen gesteld aan het kind, en daarmee ook aan de veerkracht van het kind. Het ontwikkelen en het bijhouden van veerkracht is een voortdurend proces. Dit proces wordt ook nog eens beïnvloed door leeftijd, omgevingsfactoren en de ontwikkeling van het kind. Als coach kan ik hier met een positieve blik een bevorderende invloed op hebben. 

 

Coachingspraktijk Skills Academy biedt coaching aan dat uw kind helpt  om veerkrachtiger te worden. Benieuwd hoe een coachingstraject eruit kan zien? Neem dan contact op met info@skillsacademycoaching.nl