Gedragsproblemen

Wist je dat de meeste gedragsproblemen ontstaan door het ontbreken van bepaalde vaardigheden? 
Een gedragsprobleem is iets anders dan een gedragsstoornis. Gedragsproblemen zijn niet aangeboren en ontstaan vaak door bepaalde omstandigheden. Er is namelijk heel van invloed op je gedrag. Ieder mens vertoont weleens lastig gedrag. Voorbeelden hiervan zijn slecht luisteren, boos worden of te laat thuis komen. Dit hoort bij het opgroeien, maar soms zijn de problemen zo extreem da je erdoor in de problemen kunt komen. Je wordt bijvoorbeeld vaak uit de klas gestuurd of je hebt moeite met het sluiten van vriendschappen. Daarnaast kunnen ouders het gevoel hebben dat hun trucendoos leeg is. 

Tijdens de coaching kijken we waar het gedrag vandaan komt en onderzoeken we het specifieke probleemgedrag. Vervolgens leer je vaardigheden aan waardoor gedragsproblemen kunnen verminderen. 

Herken je dit?

Dwars en opstandig gedrag houdt in dat je veel ruzie hebt (met volwassenen) en weigert te luisteren. Bij prikkelbaar of dwars gedrag is er sprake van boos zijn waardoor goed functioneren niet meer mogelijk is. Antisociaal gedrag komt om de hoek kijken wanneer men te maken heeft met vechten, liegen, spijbelen en ongevoelig zijn voor straf. Druk en impulsief gedrag betekent dat je rusteloos bent, bezigheden van anderen verstoort en eerst doet en dan pas denkt. 

 

Een gemiddeld coachingstraject bestaat uit 5 tot 7 sessies van 45 min. Dit is afhankelijk van de ernst en soort gedragsprobleem.