Faalangst: een fout maken, is nog altijd beter dan doen alsof je perfect bent.....

Gepubliceerd op 30 maart 2019 om 19:42

Veel kinderen ervaren tijdens hun schoolcarrière regelmatig stress en spanning. Sommige kinderen ervaren het zelfs zo heftig dat we kunnen spreken van faalangst. Faalangst is niks anders dan de angst om te falen. Dit falen kan zich op verschillende gebieden afspelen. Zo kan een kind angst hebben om fouten te maken, of iets niet goed te doen in situaties waarin het beoordeeld wordt. Je bent bang om te mislukken, niet te voldoen aan verwachtingen van je ouders, leraren en klasgenoten of de verwachtingen die je voor jezelf hebt gesteld.
Vaak zeg ik dan: “je hoeft niet te zijn zoals de rest, dat doet de rest al”.

 

Kinderen met faalangst geven vaak signalen af waardoor de faalangst is te herkennen, maar soms kunnen de signalen ook tegenstrijdig zijn. Daarom is het raadzaam om een deskundige altijd met het kind in gesprek te laten gaan om te checken of het de faalangst is die ervoor zorgt dat hij/zij deze signalen afgeeft. Zo zei ooit een hele stoere jongen tegen mij: “ik ben niet ongemotiveerd, ik begin gewoon niet aan mijn schoolwerk want dan kan ik het ook niet fout doen.” Het bleek dat deze jongen geen motivatieprobleem had, maar hij had faalangst. Hierdoor blokkeerde hij. Dit resulteerde in een ongemotiveerde werkhouding.

 

De omgeving van het kind kan ook een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de faalangst. Als een kind regelmatig  het signaal krijgt dat het ertoe doet, dat hij/zij gewaardeerd wordt, dat hij/zij iets zonder hulp kan doen, dat hij/zij invloed heeft op zichzelf en anderen en dat hij/zij zelfstandig is, dan zal dit van positieve invloed zijn op het verminderen van faalangst.

 

Coaching bij faalangst kan zeer nuttig zijn in de context van het onderwijs maar ook daarbuiten. Hierbij staat het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van het zelfvertrouwen centraal. Coachingspraktijk Skills Academy biedt coaching bij faalangst aan.